Kanji van het jaar 2011

Het karakter 絆 kizuna, dat ‘band’ of ‘binding’ betekent, is verkozen tot “Kanji van het jaar”, het karakter dat de gebeurtenissen van het afgelopen jaar het beste samenvat. Doordat velen na de kernramp in Fukushima opnieuw een ‘band’ met hun dierbaren en geliefden voelden, kreeg kizuna de meeste stemmen.

De “Kanji van het jaar” wordt jaarlijks bekendgemaakt door de stichting van het Japanse kanji-leesvaardigheidsexamen in Kyōto, die uit alle inzendingen één karakter kiest om het jaar uit te beelden. Dit jaar kende een record van 490.000 inzendingen, waarvan het karakter kizuna met meer dan 60.000 stemmen als de absolute winnaar werd gekozen. Op 12 december schreef hoofdpriester Seihan Mori het karakter in één beweging op een groot vel papier bij de Kiyomizu tempel in Kyōto.

Mensen die voor kizuna kozen, deden dat omdat zij door de ramp in Fukushima opnieuw het belang van een sterke band met familie en vrienden inzagen, en omdat de band tussen mensen vele slachtoffers van de ramp heeft gered. Andere redenen die werden genoemd, waren de voelbare band die het elftal Nadeshiko Japan naar de overwinning van het wereldkampioenschap damesvoetbal leidde, en de aandacht voor de band tussen mensen op sociale netwerksites, die werden ingezet als communicatiemiddel in het rampgebied en ten behoeve van de democratisering in het Midden-Oosten.

Hoofdpriester Seihan Mori sprak de wens uit om door middel van een sterke band de handen ineen te slaan en te streven naar wederopbouw in het rampgebied. Hij zei te hopen dat er volgend jaar weer een optimistisch karakter wordt gekozen.

Volgens de stichting stond het karakter 災 wazawai, ramp, dit jaar op de tweede plaats. Naast de aardbeving in Fukushima, werd dit karakter ook gekozen vanwege de tyfoon, en de aardbevingen en overstromingen in het buitenland. De derde plaats werd ingenomen door 震 shin, beving, en ook de andere karakters in de top tien hebben vrijwel allemaal direct of indirect te maken met de ramp in Fukushima.